Vatasen seurat

 

Mikä mies oli veli Vatanen

Vatasen oikea nimi oli Aukusti. Hän oli syntyisin Savosta Karttulasta. Hän puhutteli yleensä kaikkia tovereitaan nimellä "velimies", minkä vuoksi hänen kutsumanimekseen vakiintui "veli Vatanen" ja tästä nimestä hän tiettävästi piti tavattomasti. Kerrotaan, että hän oli tullut Helsinkiin kivityömieheksi ja riitautui mestarin kanssa palkoista tai joistakin muista työsuhteeseen liittyvistä asioista. Kun sovintoa ei tullut, hän päätti kostaa koko porvarilliselle yhteiskunnalle lähtemällä matkapuhujaksi. Hän ei tehnyt sitä  kenenkään kutsusta tai pakottamana, vaan sisäisestä pakostaan. Myöhemmin, kun hänen maineensa oli kiirinyt puolueen johdon korviin, hänet palkattiin Sosialidemokraattisen puolueen puhujaksi. Iissä käydessään hän oli jo puolueen soturi.

Vatasen kiertomatkat alkoivat 1900-luvun vaihteessa heti työväenpuolueen perustamisen jälkeen. Talviaikaan hän kulki potkukelkalla, jossa oli omatekoinen kapsäkki ja siinä joitakin kirjasia, joita hän myyskenteli saadakseen elantonsa.  Lieneekö tullut Iihinkin sellaisella menopelillä. Paljon kuluja hänelle ei tullut, sillä hän sai majapaikan ja ateriat aatetovereilta ilmaiseksi ja nuuka vanhapoika kun oli, se useimmiten riitti. Kun hän saapui paikkakunnalle, hän lähti kiertämään tönöstä tönöön tai laittoi paperilappusia tolppiin ilmoituksiksi.  Näitä Vatasen tilaisuuksia kutsuttiin seuroiksi. Kun väkeä alkoi kerääntyä hänen valitsemaansa taloon, ilmestyi hän itsekin paikalle kysymään, saisiko pitää seurat. Tavallisesti hän sai luvan, toihan uusi saarnamies vaihtelua paikkakunnan  yksitoikkoiseen elämään.

Varsinkin maaseudulla kansa oli tottunut saarnamiehiin ja Vatasen puhetyyli vetosi hyvin kuulijoihin. Jotkut naispuoliset kuulijat saattoivat saapua Vatasen seuroihin virsikirja mukanaan. Vatanen paasasi kuin saarnamies ikään ja hänen puhetyylinsä meni kansaan. Vastustajat nimittivät häntä Antikristukseksi, mutta tuhansissa on laskettava ne, jotka Vatasen kautta tulivat sosialistiseen synnintuntoon.

On hyvinkin mahdollista, että Vatanen olisi jonkinlainen esikuva Ilmari Kiannon romaanissa Punainen viiva esiintyvälle agitaattori Puntarpäälle.

Miten lienee Vatasen seurat kutsuttu koolle Iissä? Vatanen oli ollut joulukuussa 1904 Kemissä ja siinä yhteydessä oli perustettu Karihaaran työväenyhdistys. Samalta matkalta hän on mahdollisesti jatkanut etelään. Näin olleen Iin työväenyhdistyksen perusta­minen saattaa painottua mieluimmin tammikuun alkuun kuin loppuun.

Pertti Huovinen