Iin Työväentalo

Iin ensimmäinen työväentalo rakennettiin vuonna 1909. Talon vihkiäiset olivat toukokuun 30. päivä 1909. Talo sijaitsi nykyisen työväentalon tontilla. Yleensä työväentalot tehtiin talkootyönä, mutta Iin työväentalo oli poikkeus. Se nousi Iin työosuuskunnan palkkaamien rakentajien työllä. Tämän vuoksi rakennustyö kesti vain puoli vuotta. Talo oli piirustuksiltaan erilainen kuin nykyinen työväentalo. Se oli pitkänomainen rakennus aivan asemalle menevän tien reunassa pitkä sivu tien suuntaisesti.

Uusi työväentalo ehti olla käytössä vain runsaat viisi vuotta, kun sitä kohtasi katastrofi. Tammikuun kymmenennen päivän vastaisena yönä vuonna 1915 syttyi tulipalo, joka tuhosi talon. Uutta työväentaloa alettiin rakentaa muutaman kuukauden kuluttua, kun oli saatu selvitettyä vakuutusasiat. Myös uuden talon teki työosuuskunnan palkkaama työväki. Nykyisen työväentalon vihkiäiset voitiin pitää jo 29.8.1915.

Talon suunnitteli silloinen Oulun lääninarkkitehti Harald Andersin, jonka suunnittelemia rakennuksia on nykyäänkin Oulussa, mm. Isonkadun ja Pakkahuoneenkadun kulmassa oleva Puistolantalo ja Tuiran kirkko. Andersin toimi myöhemmin Helsingin kaupungin palveluksessa ja voitti Sydneyn kaupungin arkkitehtikilpailun. Työväentalon kulissit maalasi taiteilija Erkki Karu, joka tunnettiin myöhemmin suomalaisen elokuvan uranuurtajana. Karu esiintyi työväentalon vihkiäisjuhlassa lausuen runon ja vieraillen näytelmässä.

Pertti Huovinen
tyventalo.jpg

Kuva: Kari Kiuttu 2006. Iin Työväentalo rakennettu v. 1915. Huoneistoala 524 m2

Iin Työväentalo on merkitty Pohjois-Pohjanmaan Maakuntakaavaan (Liite 1)
Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittäviin kohteisiin.